Tuppkaka recept

Historien bakom Tuppkakan

Det berättas i Söderhamn att tuppkakan kom till tack vare att en fiskarehustru
på Tupparna i Söderhamns södra skärgård stod i köksdörren och såg mannen
komma seglande. Han hade någon med sig i båten, en gäst. Hustrun hade inget
att bjuda på, men hustrun fann på råd och gjorde en smet på ägg, socker och
vetemjöl, som hon gräddade, och så föddes tuppkakan.

tuppk

Här är receptet:

2 ägg
2 kaffekoppar socker
2 kaffekoppar vetemjöl
Ett antal smörklickar, totalt 50 gram
Hackad mandel

Gör så här:

Smörj kakformen, häll i smeten, klicka på smöret
och strö över den hackade mandeln.
Grädda i minst 15 och högst 17 minuter i
ugn, 225 grader.

Tuppkakan är en god och krämig kaka med
hårda kanter som påminner lite om mazarin
till konsistensen